Ново откритие! Отровата на рапан конус по-силна от морфина 17.03 | 10:10

Разработката е дело на проф. Дейвид Крейк от университета в Куинсланд

От Кремена Бедерева

Австралийски учени са впрегнали отровата на рапана конус, за да направят обезболяващо, което е пет пъти по-силно от морфина, съобщава в. Daily mirror.

Силното вещество се използва от тези морски създания, за да парализират жертвите си. От него са били извлечени протеини, които един ден ще бъдат използване за ликвидирането на хроничната болка.

Разработката е дело на проф. Дейвид Крейк от университета в Куинсланд, уточнява БТА.

Според него тя е първата стъпка в създаването на нов клас силни обезболяващи, които ще се справят с едни от най-трудните за лечение хронични болки. Съществуват стотици видове морски охлюви в топлите тропически води в региона на Индийския и Тихия океан.

Но характерното за рапаните конус е, че отровата им съдържа т. нар. конотоксини, които имат силен аналгетичен ефект върху човешкия организъм. При проведени експерименти с опитни плъхове били постигнати значителни резултати на базата на лекарства, извлечени от тези протеини.

Екипът на проф. Крейк все още не е установил какви могат да бъдат страничните ефекти от новите медикаменти, но той предполага, че във всички случаи те ще са по-малко опасни, от тези на морфина.

Водещи

Най-четени