Обама иска да вложи 1 млрд. долара в американските учители 19.07 | 02:10

Белият дом предложи проект за дългосрочно стимулиране на най-добрите учители по точни науки и инженерни специалности

От Георги Георгиев

Администрацията на американския президент Барак Обама разкри планове за създаването на елитен корпус от качествени училищни преподаватели. Тяхната цел ще бъде да подобрят значително знанията и уменията на американските ученици в областта на математиката, точните науки и инженерните специалности, предаде AP.

Ако идеята се приеме, от федералния бюджет ще бъдат заделени 1 млрд. долара. С тях в дългосрочен план ще се стимулират учителите в изброените области, показващи високи резултати в работата си.

Така Обама ще се опита да подобри системата за обучение в САЩ в области, в които има силно търсене на висококвалифицирани професионалисти, и които са ключови за бъдещия икономически растеж. С този ход правителството ще се опита да запълни пропастта между ниското ниво на американските ученици и далеч по-високите постижения на техните връстници от други страни.

На учителите, избрани в елитния корпус, ще им бъдат отпускани допълнителни 20 хиляди долара годишно към редовната заплата. Срещу тези пари те ще се ангажират да работят много години в образователната система. Целта е по този начин да се създаде мултиплициран ефект, в който опитните преподаватели ще споделят своите знания и умения с другите учители, подобрявайки така общото ниво на всички ученици.

На първо време администрацията на Обама ще предостави 100 млн. долара от съществуващ фонд, с който да се стимулират най-добрите учители. Парите за мащабния план обаче трябва да бъдат одобрени от американския Сенат и Камарата на представителите за следващата фискална 2013 г. Не е ясно обаче дали Конгресът ще приеме плана на Обама. В началото на годината сенаторите и конгресмените отхвърлиха проектобюджета на Белия дом.

Според доклад на Съвета за наука и технологии към Белия дом, САЩ трябва да увеличат броя на студентите с дипломи по математика, точни науки и инженерни специалности с 34%, за бъде задоволено търсенето на кадри в икономиката в бъдеще.

Водещи

Най-четени