Отгледаха зъби от стволови клетки 14.07 | 14:05

Един ден може би ще сменяме зъбите си така, както сменяме прическата си

От Георги Георгиев

Група японски изследователи публикува статия в научния сайт PLoS One, в която се съобщава за успешното отглеждане и трансплантация на нови зъби, създадени от стволовите клетки на мишки, информира MedicalXpress.

За да създадат зъбите, Такаши Цуджи и неговият екип от Токийския университет премахнали две стволови клетки от кътните зъби на мишка, които в последствие били отгледани в лаборатория. За да контролират тяхното развитие като форма и дължина, клетките били поставени в специална отливка с формата на мишите зъби.

Щом клетките се превърнали в развити зъби, учените ги трансплантирани в челюстта на едномесечна мишка.

В резултат новите зъби се адаптирали успешно към челюстните кости и тъкани за период от около 40 дни. Учените установили и наличието на нервни окончания, които растели в тях. Мишката, която се сдобила със зъбите, била способна да се храни и дъвче нормално без никакви усложнения.

Учените се надяват, че разработената от тях технология ще спомогне за бъдещите изследвания в областта на изкуственото отглеждане на човешки органи от стволовите клетки на пациента.

Към момента те не са способни да отглеждат триизмерни органи извън тялото. Надеждите са, че създаването на зъбите е първата стъпка в тази насока, а един ден ще стане възможно подобно присаждане на отгледани в лабораторни условия зъби ще бъде възможно и при възрастни хора на базата на стволови клетки или на клетки, взети от мъдреците им.

Водещи

Най-четени