Откриват скрити оръжия с микровълни 16.02 | 13:54

Микровълново устройство за откриване на скрити оръжия под дрехите ще направи публичните места по-безопасни

От Георги Георгиев

Изследователи от канадския университет McMaster създадоха технология за засичане на скрити преносими оръжия посредством микровълнов радар, пише PhysOrg.

За разлика от традиционните метални детектори, микровълновата радарна технология не разчита на промяната на магнитните полета, предизвикана от метални обекти, а микровълните проникнат под дрехите много по-ефективно.

Така когато пътникът премине през устройството, то излъчва електромагнитен импулс в микровълновия честотен спектър, посредством който установява наличието на скрит под дрехите пистолет или нож.

Недостатък на микровълновия радар е, че с него не могат да бъдат засечени малки предмети, като например връзка ключове, признават създателите му.

Въпреки това устройството има редица предимства пред сега използваните методи за проверка на летищата и публичните места.

На първо място то не нарушава личното пространство на проверяваните, които са принудени да преминават през най-различни и често унизителни проверки. За разлика от скенерите за цялото тяло, новото устройство не създава образ на човека без дрехи. Съприкосновението с летищните власти също ще се сведе до минимум.

Освен това интегрирането на микровълновия радар в системите за сигурност ще бъде значително по-евтино от това на големите скенери – технология, която много от летищата не могат да си позволят.

И не на последно място, технологията е безопасна за здравето, тъй като интензитетът на вълните, излъчени от микровълновия радар, ще бъде по-нисък от този на стандартен клетъчен телефон, обясняват учените.

В момента канадският екип възнамерява да провери дали системата може да бъде използвана и за откриване на експлозиви, които в по-голямата си част се състоят от неметални компоненти.

Водещи

Най-четени