Откриха най-стария космически прах, паднал на Земята 19.05 | 07:20

Всяка година на Земята падат около 30 000 тона космически прах

От Елена Кирилова

Японският геолог Тецуи Оноуе от Kagoshima University е открил най-старите известни частици от космически прах, паднали на Земята, съобщава physorg.com.

Откритието си ученият направил, след като изследвал кварц, приличащ на кремък, който взел от остров край южния бряг на Хоншу, Япония.

За да намери микрометеоритите, скрити в камъка, Оноуе трябвало първо да счупи парчето кварц и да го раздроби. След това се наложило да го пресее със сито, да го обработи с вода, а накрая да го пресее с помощта на магнит.

Благодарение на електронен микроскоп геологът открил наличието на микросферите, чийто размер е само около 10 микрона.

След като били направени нужните изследвания, той установил, че частиците са на възраст около 240 млн. години. Те са с около 50 млн. години по-стари, отколкото всички други частици прах, намирани някога на Земята.

Всяка година на Земята падат около 30 000 тона космически прах, който е предимно от комети и астероиди. Той трудно може да бъде намерен поради малкия си размер и начина, по който се разпръсва докато пада.

За да оцелеят непокътнати за всичкото това време, малките частици трябвало да не изгорят напълно в атмосферата, а след това да попаднат върху седиментни скали, които ги запечатали на безопасно място за милиони години.

Освен че ни помагат да разберем повече за нещата, които са паднали на Земята от Космоса, пробите могат да послужат на геолозите да научат как точно са се натрупвали различните частици и материали, които са станали част от повърхността на планетата.

Водещи

Най-четени