Откриха нова супертвърда форма на въглерода 12.10 | 12:26

Структура ѝ позволява да издържа на чудовищни налягания от 1.3 млн. атмосфери

От Георги Георгиев

Учени от университета в Станфорд и Геофизичната лаборатория Карнеги са част от екипа, който е открил нова форма на въглерода, която е способна да издържи изключително високо налягане, наблюдавано досега единствено при диамантите, информира PhysOrg.com.

Въглеродът е четвъртият по разпространение елемент във вселената. Неговата структура му позволява да възприема голямо разнообразие от форми с различна структура, наречени алотропни. В тях влизат както "класическите" диамант и графит, така и съвсем наскоро открити форми като графена.

До най-новата форма изследователите достигнали, след като експериментирали със т.нар. стъклен въглерод, който бил поставен под налягане от 400 хиляди атмосфери. Стъкленият въглерод е синтезиран за първи път през 50-те години. Тогава било установено, че той комбинира свойства на керамиката и стъклото с тези на графита, което я прави изключително подходяща в ред практически приложения.

Учените установили, че новооткритата форма била способна да устои на чудовищните 1,3 милиона атмосфери, приложени под определена посока и до 600 хиляди атмосфери в другите посоки. Нито една известна на човека субстанция освен диаманта не може да издържи на подобни натоварвания.

Интересното в случая е, че за разлика от диаманта и другите кристални форми на въглерода, структурата на този нов материал е аморфна – т.е. не е организирана в дълги поредици от кристали. Тази структура може да се превърне в голямото предимство на новия материал пред диаманта, ако учените успеят да го модифицират така, че той да стане еднакво устойчив на свръхвисоки налягания от всички посоки. За разлика от него здравината на диаманта зависи много от ориентацията на кристалната решетка.

Тези открития отварят възможности за различни приложения на новата въглеродна форма. като в това число влиза създаването на супер здрави експериментални уреди за работа с високи налягания, както и до нови класове ултраплътни и здрави материали, коментира Ръсел Хемли, директор на Геофизичната лаборатория Карнеги.

Водещи

Най-четени