Откриха океанска вода в комета 06.10 | 16:52

Новата астрономическа "улика" подкрепи теорията, че кометите са донесли водата на Земята

От Георги Георгиев

Нова астрономическа "улика" подкрепи теорията, че кометите са донесли значителни количества от водата в земните океани, които според теорията са се формирали около 8 млн. години след появата на планетата Земя.

Астрономи са открили нов космически източник на същия вид вода, която днес се среща в океаните. Откритието може да спомогне за обяснението как около 70% от земната повърхност са се покрили с вода.

Наблюденията са извършени от космическата обсерватория "Хершел". Те показват, че кометата Hartley 2, която идва от далечния пояс на Купър, съдържа вода с подобен състав, като срещаната на Земята.

Този отдалечен регион на слънчевата система (от 30 до 50 пъти разстоянието между Слънцето и Земята) е "дом" на ледени скалисти светове като Плутон и други планети-джуджета, както и на безчет комети.

Откриването на кометата от земен тип значително разширява количествата вода от океански тип, които съществуват в Слънчевата система, коментира Дариус Лиз от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

Според учените в първите хилядолетия от съществуването си Земята е била горещо и сухо място. Водата се е появила милиони години по-късно, като част от нея била донесена от астероиди и комети. Тази теория обаче не бе доказана досега, тъй като нито една от проучените комети не е съдържала вода от земен тип.

Случаят с Hartley 2 обаче не е такъв. За голяма изненада на астрономите се оказало, че нивата на тежка вода в кометата са два пъти по-ниски от тези при другите комети и са сравними с тези от земните океани. За разлика от нормалната "лека" вода, при тежката вода единият от двата водородни атома е изотопът деутерий, (съдържащ един протон и един неутрон в ядрото си). Количеството тежка вода в една комета зависи от мястото, където тя е образувана.

За момента учените изчисляват, че около 10% от водата в океаните е дошла от кометите от пояса на Купър, както и от астероидите между Марс и Земята.

Водещи

Най-четени