Откриха пластмаса на спътника Титан 01.10 | 20:34

Не, живот на Сатурновата луна за съжаление няма

От Антония Михайлова

Сондата Cassini на НАСА откри на спътника на Сатурн – Титан, съставка на пластмасата, която се среща повсеместно на Земята.

Инфрачервеният спектрометър на Cassini (CIRS) е фиксирал в долните слоеве на атмосферата на Титан малко количество пропен. На Земята това химическо вещество се използва за приготвяне на хранителни контейнери, автомобилни брони и много други предмети за бита. За първи път съставка на пластмасата е открита извън пределите на нашата планета.

За съжаление пропенът (известен още като пропилен), открит на Титан, не свидетелства за съществуването на разумен извънземен живот. Още космическият апарат Вояджър е установил, че в атмосферата на Титан присъстват различни въглеводороди, химични вещества, които са основно петрол и други изкопаеми горива на Земята.

На Титан въглеводородите се образуват в резултат на разпада на метан под въздействието на слънчевата светлина. По-рано Вояджър е откривал на Титан пропан, а сега Cassini е открил пропен.

С наземни и космически инструменти учените продължават да откриват нови химични вещества в атмосферата на Титан. Пропенът е трудно да се открие, тъй като инфрачервената му сигнатура е много слаба дори за чувствителни датчици като CIRS.

Успехът с пропена повишава увереността на учените, че в атмосферата на Титан ще бъдат открити още повече химични вещества, които могат много да разкажат за едно от най-интересните небесни тела в Слънчевата система, допълва CNews.

Водещи

Най-четени