Охлаждане с топлина 20.04 | 13:32

Некохерентната светлина може да охлажда квантови устройства

От Георги Георгиев

Дадена квантова система може да бъде охладена със сноп гореща некохерентна светлина. До това е изненадващото откритие стигнаха германски теоретични физици, които показаха, че нивата на охлаждане могат понякога да се увеличат чрез поставяне на дадена система в контакт с гореща субстанция.

Схемата, която все още не е тествана в лаборатория, може да предложи прост начин за охлаждането на бъдещите квантови устройства.

Още от 80-те години на миналия век физиците охлаждат газове от атоми с лазерна светлина. Този метод обаче работи само ако светлината е кохерентна, каквато е лазерната. Ако тя не е такава, просто нагрява газа.

Днес обаче физиците от свободния университет в Берлин на теория са открили начин за използване на некохоерентна светлина за охлаждането на квантов осцилатор (устройство създаващо трептения на квантово ниво). В момента експериментални групи работят по създаването на работещ модел в лаборатория.

Възможните приложения на ефекта включват създаването на охлаждащи квантови устройства като атомни часовници или миниатюрни механични резонатори, които използват некохерентна светлина, излъчвана от относително евтините светодиоди (LEDs).

Водещи

Най-четени