Парижко летище тества „виртуален“ персонал 19.08 | 12:16

2D холографски образи на служители в естествен ръст насочват пътниците към техния самолет

От Георги Георгиев

Парижкото летище Орли експериментира с "виртуални" служители, които ще упътват пътниците на терминалите. Ако проектът се окаже успешен, ръководството на летището определено ще остане доволно - за разлика от реалните хора, виртуалните аватари винаги се усмихват, не се нуждаят от заплати, социални придобивки и почивки и никога няма да излязат на стачка, пише Huff Post.

Пилотният проект стартира миналия месец и до момента се посреща със смесица от изненада и удоволствие от пътниците. Те често се опитват да пипнат или дори да разговорят с поразително "живите" видеоизображения, които ги поздравяват и насочват към изхода за техния полет.

2D образите като че ли се материализират във въздуха с натискане на копчето, даващо сигнал за начало на качването в самолета. Всъщност те се прожектират върху човешки силуети в реални размери, направени от плексиглас.

За създаването на илюзията са били заснети движенията и речта на трима души от персонала на летището. Ръководството се надява, че този метод на предаване на информация ще хваща повече окото и е по-интуитивен от традиционните екрани.

Идеята за инсталирането на т.нар. 2D холограми се родила по-рано тази година след брейнсторминг с цел откриване на начини за модернизиране на зала 40 - един от десетките терминали на второто по-големина летище във френската столица.

Технологията е разработена от парижката аудиовизуална маркетингова агенция L'Oeil du Chat. Анализ в края на годината ще покаже дали проектът е бил успешен и дали ще се разпростре и в най-голямото летище "Шарл дьо Гол".

Подобни виртуални служители са били инсталирани на летищата в Лондон и Манчестър по-рано тази година.

Водещи

Най-четени