Паяк робот съществува 11.05 | 16:01

И няма нищо общо със Спайдърмен или Трансмофмърс

От Таньо Давчев

Паякът Cebrennus rechenbergi, открит на територията на Сахара в Мароко, може да прави изумителни скокове във въздуха като гимнастик, съобщи Science Daily.

Насекомото се засилва, отскача от предните си крака, премята се презглава във въздуха и се приземява на задните си крака. Тези впечатляващи акробатически номера могат да бъдат направени по нанадолнище под въздействието на гравитацията, но също по нанагорнище.

Прийомът, който е по-скоро забавен, придава значително ускорение на паяка - скоростта му нараства 2 пъти в сравнение с нормалната. До тази техника той обаче прибягва единствено в екстремни ситуации, когато трябва да се отскубне от хищник. Това е така, защото въпросният акробатически номер е много изтощителен за паяка. "Ако скача повече от 5 - 10 пъти дневно, C. rechenbergi ще умре", поясни специалистът Петер Йегер от института Зенкенберг във Франкфурт, Германия.

C. rechenbergi може да бъде наблюдаван едва след падането на нощта, когато напуска убежището си, за да търси храна, допълва БТА. През деня остава скрит в нещо като структура с форма на тръба, зарита в пясъка.
Насекомото бе открито преди 5 години от специалиста по роботика Инго Рехенберг от Берлинския университет. Той ежегодно посещава мароканската пустиня от 30 години, за да разбере как отделни видове съхраняват енергията си в райони със сух климат.

Рехенберг се вдъхновява от начина им на живот, за да разработи роботи със сходно поведение.
"Някои тайни на природата дълго време остават скрити, макар да са съвсем близо до нас", отбеляза специалистът.

Водещи

Най-четени