Пентагона мечтае за междузвездни полети 17.06 | 16:21

Научната агенция DAPRA предлага половин милион долара на този, който знае как може да стане това

От Георги Георгиев

Изследователската агенция на Пентагона DARPA, която е един от главните "виновници" за развитието на интернет, предлага награда от половин милион долара на този, който представи реализируем начин за изпращането на хора към звездите, се съобщава в сайта на агенцията.

За последния месец общо 150 състезатели от частния сектор са отговорили на инициативата на американското правителството със свои идеи в тази насока. Според официални представители на DAPRA сред участниците има и някои големи имена. Амбицията на агенцията е пилотираният междузвезден полет да стане реалност в рамките на един век.

Американското министерство на отбраната открай време е известно с големите си харчове и футиристичните си идеи. Част от тях успяват да се реализират и на практика. Такава например e създадената през 80-те години на миналия век система от сателити за защита от ядрени ракети, останала в историята като Звездни войни (Star Wars).

Новата концепция на DAPRA e наречена "100 годишно изследване за междузвезден кораб". За нея агенцията ще похарчи около 1 милион долара. След като презентациите на кандидатите бъдат направени през есента на конференция в Орландо, Флорида, DAPRA ще обяви победителя през ноември.

"В случая не става въпрос за създаването на кораб, който може да достигне до близки планети като Марс или за използването на роботизирани сонди. Те не интересуват министерството на отбраната", заявява Дейвид Нейлан, директор на офиса на DAPRA, отговарящ за развитието на тактическите технологии.

Несъмнено подобна задача е колосална по размери и не може да се сравни с никой от досегашните успехи на човека в проникването в дълбокия Космос. Дори и най-близката звезда се намира на 25 трилиона мили разстояние от Слънцето. Това означава, че на най-бързата ракета, с която разполагаме в момента, ще са ѝ нужни около 4000 хиляди години, да стигне дотам.

"Тук не става дума само за създаването на нови видове ракети. Тук става въпрос и за измислянето на начини за справянето с живота в дълбокия космос и засягането на проблеми от областта на медицината, земеделието, етиката и като цяло на способностите на човека да разчита само на себе си в подобни условия", коментира Нейланд.

Сред изявилите интерес за участие в проекта по-рано тази година са милионерът-учен Крейг Вентър – един от създателите на проекта за човешки геном. В момента Вентър работи върху създаването на изкуствени форми на живот и алтернативни горива.

Не всички американци обаче са съгласни с харченето на държавни пари по този начин. Според вицепрезидента на организацията "Данъкоплатци за здрав разум" Стив Елис, човечеството има да се справя с много по-сериозни проблеми и проектите за пращане на хора до звездите трябва да бъдат много по-назад в списъка с приоритети.

Водещи

Най-четени