Пет изобретения с висока стойност 15.06 | 17:08

Европейският патентен офис раздаде престижните годишните награди за изобретения

От Георги Георгиев

Ново лекарство за хепатит Б, иновативен слухов апарат, система за високоскоростно предаване на информация, горивна клетка за портативно използване и система за лазерна операция на очите – това бяха изобретенията, чиито създатели бяха наградени на конкурса на Европейския патентен офис (ЕПО) тази година. Церемонията по награждаването се състоя в четвъртък (14 юни) в сградата на Кралския датски театър в Копенхаген.

В изследователската категория наградата отиде при екип от френски и американски учени за създадената от тях високоефективна антивирусна ваксина срещу хепатит Б. Новото лекарство показва по-малка кръстосана резистентност, когато се предлага с други лекарства. Така то може да се използва в първоначалните етапи на лечение на болестта, която поразява 350 млн. души по света.

В категорията за индустрия наградата на ЕПО отиде при датски екип, който разработи специална технология за направата на слухови апарати, чиито параметри могат да се нагаждат към нуждите на всеки с проблеми със слуха. Изобретелите насочили усилията си към подобно устройство, след като изучили недостатъците на традиционните слухови апаратчета.

В категорията на не-европейските страни наградени бяха австралийски учени за създадената от тях безжична локална мрежа (LAN) за високоскоростен трансфер на данни.

Група от германски инженери пък получи наградата в категория "Малки и средни предприятия" за създадената от тях портативна горивна клетка, работеща с метанол. Този тип клетки предоставят по-екологично чисто и ефективно електричество от конвенционалните батерии. Способна да работи при екстремни температури, иновацията може да намери огромен брой практически приложения.

И накрая, наградата в категорията "За цялостни постижения" бе връчена на германския професор Джоузеф Биле от Университета в Хайделберг за неговото устройства за лазерна хирургия.

През годините Биле е регистрирал почти 100 патента в областта на офталмологията. Той е пионер в областта на очната корекция с помощта на лазери. Базираното в Mюнхен европейско патентно бюро връчва наградата от 2006 г. насам.

Повече информация, както и видео материали, показващи наградените изобретения, можете да видите тук.

Водещи

Най-четени