Пет копия на Земята открил телескопът "Кеплер" 15.10 | 12:03

Не бързайте да стягате куфарите – много са далече

От Антония Михайлова

Възможно е космическият телескоп "Кеплер" да е открил екзопланети, подобни по условия на Земята. Те са само пет от общо 18 000 кандидата.

Новият анализ наблюдения на космическия телескоп "Кеплер" дал надежда на астрономите, че са открити първите планети, сходни по маса, температура и тип на родителската звезда с нашата родна Земя.

Досега почти непрекъснатите наблюдения на 150 000 звезди не са потвърдили със сигурност съществуването на планети с размери на милата ни планета.

Астрономите са откривали основно горещи гиганти, негодни за живот или по-привлекателни от гледна точка на потенциална обитаемост суперземи с диаметър, 1,5 пъти по-голям от този на Земята. Освен това планетите от земен тип са открити в обитаемата зона на малки студени червени джуджета, които макар и да могат да поддържат живот, там не е комфортно и безопасно като на нашата планета.

Търсенето на двойници на Земята е била една от основните цели на телескопа "Кеплер", тъй като точно на такива планети може да се развива живот, подобен на нашия. Изучаването на подобни планети е важно и за разбирането на еволюцията на Земята. За съжаление откриването на земеподобна планета около звезда, подобна на Слънцето, е много трудно, тъй като планета с размера на Земята блокира по време на транзит (преминаване на фона на диска на звездата) само 0,01% от светлината на родителското светило.

През декември миналата година екипът на "Кеплер" публикува списък с възможни 18 406 планети кандидати и разработи алгоритъм за търсене, според който от хилядите транзитни събития са определени 87 вероятни копия на Земята. За съжаление особеностите на работата на телескопа и проблемите с неговата фотоматрица поставиха под съмнение получените по-рано наблюдения.

С използването на особен алгоритъм за пресяването на лъжливите сигнали учените открили 5 особени транзитни събития, които периодично се повтаряли за 4 години наблюдения от "Кеплер". По-скоро това са екзопланети от земен тип – пет възможни копия на Земята от хилядите кандидати.

Макар откритите планети да се намират на разстояние от порядъка на 2000 светлинни години и изучаването им с преки наблюдения да не е възможно, астрономите имат шанс да изследват статистическите данни, допълва CNews.

1074087

Водещи

Най-четени