Планетите „крадат“ вещество от звездите? 04.08 | 07:26

За момента това предположение е само на ниво хипотеза

От Георги Георгиев

От няколко години се знае, че обикновено звездите, около които обикалят планети, като цяло са по-богати на елементи, които са по-тежки от водорода и хелия, познати в астрономията като "метали"*. Тези елементи помагат за формирането на ядрата на планетите и ускоряват процесите по изграждането им.

Ново изследване обаче поражда предположението, че обратното може би също е вярно – планетите може би намаляват съдържанието на метали в звездите.

Астрономите от научния институт Карнеги анализирали необичайната екзопланетна система Лебед-16, състояща се от три звезди – две, от които били с размерите на Слънцето, а третата – червено джудже.

Още през 1996 г. учените установили, че около една от слънцеподобните звезди обикаля газов гигант, подобен на Юпитер – една от първите открити планети извън слънчевата система.

Учените направили спектрален анализ на двете звезди от слънчев тип и установили, че тази, около която обикаляла планетата, съдържа по-малко количества метали от другата.

Откритието било странно, тъй като звездите били близнаци – родени от един и същи газов облак по приблизително едно и също време, което би трябвало да означава, че съдържанието им е идентично.

До подобно странно откритие през 2009 г. достигнали и астрономи от университета в Порто. Тогава те сравнили състава на Слънцето с този на звезди с подобна маса и възраст. Оказало се, че в родната ни звезда липсват елементи, които са издръжливи на високи температури, като ниобий, молибден и тантал.

Учените предполагат, че и в двата случая липсващите елементи са били "откраднати" от звездите в далечното минало от формиращите се планети. За момента това предположение е само на ниво хипотеза.

Доказателството ще дойде, когато астрономите открият достатъчно данни от други планетни системи, така че да получат статистически значими резултати.

Ако тази теория се окаже вярна, то аномалиите в количествата на металите в звездите биха могли да означават, че около тях се формират или вече съществуват планетни системи. Това ще даде на астрономите още един метод за търсене на нови планети в дълбокия космос.

*Под "метали" в астрономията се разбират всички елементи, които са по-тежки от водорода и хелия, в това число традиционни неметали като неона, флуора и кислорода.

Водещи

Най-четени