По-дълго време без презареждане? 11.08 | 12:25

Нова технология рециклира ненужната светлина, излъчена от LCD екраните на смартфони, лаптопи и таблети

От Георги Георгиев

Всички се притесняваме, когато батерията на смартфона или лаптопа ни започне "да пада", когато нямаме достъп до електрическата мрежа.

Нова технология, разработена от изследователи от Калифорнийския университет (UCLA) може до голяма степен да реши проблема, информира physorg.com.

Инженерите са създали иновационна концепция за събиране и рециклиране на енергия от електронни устройства, посредством екипирането на LCD екраните им с вградени фотоволтаични поляризатори, преобразуващи околната светлина, както светлината, излъчваната от самия екран.

Дисплеите от течен кристал (LCD) се използват в много от днешните електронни устройства, в това число смартфоните, телевизионните екранни, компютърните монитори, лаптопите и таблетите.

Те работят, посредством използването на два поляризирани листа, които позволяват само на част от видимата светлината да премине през тях. Между тях са разположени течните кристали, играещи ролята на светлинни клапани, които променят ориентацията си под въздействието на миниатюрни транзистори.

Промяната на всеки един такъв клапан (пиксел) от милионите върху дисплея води до създаването на картината върху LCD екраните.

Учените от UCLA са изобретили нов тип поляризатор за събиране на енергия, наречен поляризиращ органичен фотоволтаик, които може да подобри енергийната ефективност на LCD екраните, като работи едновременно като поляризатор и фотоволтаик.

Ако технологията се окаже успешна, един ден ще можем да зареждаме телефоните си директно на плажа, излагайки екраните им на директна слънчева светлина, предвиждат учените.

От гледна точка на използване на енергията, днешните LCD поляризатори са енергийно неефективни, казват специалистите. Подсветката на телефоните и лаптопите може да консумира между 80 и 90 процента от общата енергия на устройството, като 75 процента от излъчената светлина се губи при преминаването през поляризаторите.

Новият поляризиращият фотоволтаичен LCD дисплей може да възстанови по-голяма част от тази енергия и да я преобразува в електричество, което да се използва повторно.

Водещи

Най-четени