По-лек от водата, но по-як от стоманата (ВИДЕО) 06.02 | 13:17

Такъв материал вече има!

От Антония Михайлова

Материал, който не потъва във водата, но е по-твърд от стоманата, вече съществува. Той е създаден с 3D лазерна технология и е дело на екипа на Йенс Бауер от Института по технологии в Карлсруе.

В рамките на експеримента учените са променили структурата на материалите на атомно ниво, като са получили нови субстанции.

Композитният материал, разработен от германските специалисти, може да носи изключително големи товари, като в същото време собственото му тегло е много малко.

"Нашият експеримент доказа за пръв път, че подобни материали съществуват и могат да бъдат получени експериментално", заяви Бауер. В рамките на разработката била поставена капка от приличащ на мед полимер върху стъклена пластина.

След което материалът бил подложен на лазерна обработка, командвана от компютър. Засега якото и леко вещество може да се направи в много малки размери – няколко микрометра.

Немските учени се надяват допълнително да разработят технологията си , така че да получат по-големи повърхности. Едва тогава те биха могли да имат някакво промишлено приложение, пояснява БТА.

Водещи

Най-четени