По-малки частици могат да направят соларните панели по-ефективни 31.03 | 13:19

Квантовите точки могат да се използват за повишаване на добива на електричество от слънцето

От Георги Георгиев

Последната разработка на учени от минния университет в Колорадо може значително да подобри ефективността на соларните клетки. Резултатите от проучването описват как големината на частиците, наречени квантови точки, влияе на способността на фотоволтаиците да пренасят енергията на електроните за да генерират електричество, пише nanotechwire.com.

Така учените се с сдобили с доказателство, което поддържа противоречивата идея, наречена множествено генериране на екситони (MEG). Според нея е възможно електрон, който е абсорбирал светлинна енергия в квазичастицата екситон, да предаде тази енергия на повече от един електрон и по този начин да бъде произведена повече енергия от едно и също количество светлина.

Квантовите точки са полупроводникови елементи с наноразмери. Характерно за тях е т.нар. квантово ограничение на екситона. В следствие от това квантовите точки абсорбират и излъчват светлина във видимия спектър и притежават интересни свойства.

Изследователите открили, че всяка квантова точка притежава част от слънчевия светлинен спектър, който е най-подходящ за извършването на MEG. Освен това се оказало също, че по-малките точки се справят по-добре с генерирането на енергията от по-големите. Това ги прави много подходящи за соларните клетки.

Темата за MEG е гореща, тъй като различните изследвания достигат до резултати, които често се различават драстично едни от други. Възможността за генериране на електричество от MEG се радва на голямо внимание, тъй генерацията на това би бил важен компонент в комерсиалната реализация на процеса.

Водещи

Най-четени