Показват матрак за крави на селскостопанско изложение 06.02 | 14:01

В началото на март България ще види най-новите изобретения в сектора

От Ивайло Ачев

Матрак за крави – да, това не е измислица или лудост, а една от иновативните технологии, които ще бъдат представени на селскостопанското изложение "Агра", част от Международния панаир Пловдив.

Изложението ще се проведе между 6 и 10 март тази година, като до този момент е ясно, че ще присъстват компании от 22 държави, които ще представят своите уникални експонати и технологични достижения в селскостопанския сектор.

Безспорно най-голямо любопитство будят матраците за крави. Те са направени от специална гумена материя, която предпазва животните от травми и им осигурява комфорт, тъй като самите матраци са ергономични. Освен всичко друго матраците-чудо подобряват и хигиената в боксовете, в които се държат кравите. Изделието е произведено от германска компания и ще бъде представено за пръв път у нас.

Друго впечатляващо технологично достижение е навигационна система, която оптимизира торенето на ниви. Системата използва GPS и може да работи на автоматичен режим, което осигурява пълен контрол при пръскането с препарати.

Сред европейските новости, които ще бъдат представени на "Агра", е и универсален варио-хедер с приставка за жънене на рапица. Новост за нашия пазар е също софтуерът за очертаване, комасация и обработки на парцели.

Най-интересните експонати и разработки в областта на земеделието и животновъдството, техниката и технологиите ще се състезават в конкурса за иновации. Те ще бъдат оценявани от експерти на Министерството на земеделието, Селскостопанската академия, висши училища и браншови сдружения.

Водещи

Най-четени