Покривало ще пази сградите от земетресения 16.02 | 15:45

На теория можем да създадем покритие, което да накара сеизмичните вълни да заобикалят сградите

От Георги Георгиев

Математици от университета в Манчестър са създали теория според която технология, действаща на принципа на невидимото покривало на Хари Потър, има потенциала да предпази сградите от вибрации, предизвикани от природни бедствия като земетресенията.

Учените установили, че ако различните компоненти в структурата на сградите бъдат обвити с импрегнирана гума с определени свойства, то тя ще може да манипулира мощните сеизмични вълни на земетресенията така, че те за заобикалят сградата, без да я засегнат.

Така на теория сградите могат да станат "невидими" за земетресенията.

Ако се реализира и на практика, тази система може да допринесе много за защитата на ключови структури като болници, училища, ядрени централи, електрически стълбове и различни публични сгради. Така те ще бъдат максимално предпазени от разрушения, причинени от земетресения или от сеизмичните вълни на бомбени терористични атаки.

През последните 5-6 години учените разработват системи, които да правят обектите невидими за елетромагнитните вълни на видимата светлина. Засега те успяват да постигнат ефект единствено при обекти с малки размери.

Едва в последно време експерите започват да оценяват възможностите на материали, които да манипулират звуковите и сеизмичните вълни.

Водещи

Най-четени