Помогнете на НАСА да си изследва Космоса! 31.01 | 12:26

Търсете "ембриони" на планетни системи, зове космическата агенция

От Антония Михайлова

НАСА кани всички желаещи да помогнат на астрономите и да вземат участие в търсенето на "ембриони" от планетни системи – протопланетни газово-прахови дискове около звезди – в базата данни, събрана от космическия инфрачервен телескоп WISE.

"Цивилният" научен проект DiskDetective.org е създаден на платформата Zooniverse, в рамките на която вече съществуват подобни доброволчески проекти по класифициране на галактики, изследване на повърхността на Марс и Луната и редица проекти, посветени на климата, зоологията и молекулярната биология.

"Благодарение на проекта Disk Detective доброволците могат да помогнат на астрономичната общественост да намери нови "планетни ясли", които в бъдеще ще станат обект на изучаване с помощта на космическите телескопи "Хъбъл" и "Джеймс Уеб", отбелязва Джеймс Гарвин, научен ръководител на центъра "Годард" на НАСА.

Телескопът WISE е бил предназначен за обзор на цялото небе в инфрачервения диапазон. Той е събрал детайлни данни за 745 милиона обекта. С компютърен анализ астрономите са отделили от целия този обем около половин милион обекта, които светят ярко в инфрачервения диапазон, а това значи, че може да имат прахови дискове – космическият прах поглъща светлината на звездите и я излъчва в инфрачервения диапазон.

Но галактиките, междузвездните прахови облаци и астероидите също светят в инфрачервения диапазон. Засега единственият инструмент, способен да отличи тези обекти от протопланетните дискове, са човешките очи. Именно по тази причина НАСА има нужда от помощта на доброволци.

В рамките на проекта ще се търсят два типа потенциални планетни системи – дискове около млади звезди, съдържащи голямо количество газ, както и прахови дискове, където почти няма газ, но има голямо количество ледени и каменисти отломки, подобни на Главния астероиден пояс и пояса на Кайпер в Слънчевата система, пояснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени