Потребителска електроника от памук? 03.01 | 16:12

Наночастици превръщат памучните тъкани в транзистори и електрически вериги

От iNews.bg

Международна група от специалисти по материалознание е открила начин да превърне памука във функциониращи транзистори и електрически вериги. Така, в не много далечно бъдеще, най-новият продукт на Apple може да се окаже тениска или пуловер вместо таблет или смартфон.

Може да ви звучи фантастично, но науката, която стои зад тези компютъризирани дрехи, е напълно реална. Учените от водещи университети в Италия, Франция и САЩ са създали два вида транзистори – органичен полеви транзистор (OFET), подобен на вградените в персоналните чипове на компютрите, и ограничен електрохимически транзистор с ниско напрежение (OCET), съобщава ExtremeTech.com.

За да създаде транзисторите, групата покрила нишките от памук и най-различни други проводници. Процесът създава памук, който е по-здрав от обикновения и същевременно е по-еластичен и има способността да провежда електричество.

Голямото предимство на новата технология, според създателите ѝ, е, че процесът на поставяне на покритието не отнема много време и прилича по-скоро на боядисването на обикновените тъкани.

От доста време редица производители на облекла се опитват да поставят електроника в дрехите като осветени графики или функционални мини усилватели. Новата технология има потенциала да обедини компютърната и текстилната индустрия в едно, предлагайки на първите възможност да прилагат технологиите директно върху тъканите.

Водещи

Най-четени