Пробив! Учени обърнаха процеса на варене на яйце (ВИДЕО) 27.01 | 17:16

От твърдо сварено яйцето отново стана течно

От Беатрис Николoва

Група американски учени и техни австралийски колеги успяха да обърнат процеса на варене на яйце. Това е голям пробив за науката, защото възстановяването на протеините (белтъците) на молекулярно ниво може да доведе до значително намаляване на цените в биотехнологичния сектор, както и ще даде значителен тласък при разработването на лекарства против рак, пише Рhys.org.

Откритието е направено в калифорнийския университет UC Irvine, като в проекта са се включили и химици от Австралия.

Учените са изходили от факта, че свареното яйце на практика показва какво се случва с протеините на молекулярно ниво, когато бъдат топлинно обработени - тяхната структура се оплита и става твърда.

"Откритието как да "разварим" яйце улеснява изследователите, които могат да използват едни и същи протеини по няколко пъти, като обръщат този процес, вместо да използват нови количества от същите протеини, които, в общия случай, са и доста скъпи", обяснява Грегъри Вайс, професор по химия, молекулярна биология и биохимия в университета UC Irvine.

Обърнатият процес на варене отнема няколко минути и се състои в 2 стъпки - добавяне на урея (безцветно кристално съединение, което е основният азотен продукт на разграждането на белтъчините в бозайници и се отделя с урината) и поставяне на протеина в устройство, наречено "течен вихър".

Вижте видеото в Econ.bg.

Водещи

Най-четени