Проблем със скафандъра отлага втората космическа разходка 22.12 | 10:32

Проблемът няма обаче нищо общо с изтичането на вода в същия този скафандър, носен през юли от италианския астронавт

От Кремена Бедерева

Втората космическа разходка на двамата американски астронавти от Международната космическа станция се отлага с 24 часа от 23 на 24 декември, предаде AFP, като се позова на съобщение на НАСА. Отлагането се налага заради проблем със скафандъра на един от астронавтите Рик Мастракио.

Проблемът няма обаче нищо общо с изтичането на вода в същия този скафандър, носен през юли от италианския астронавт Лука Пармитано, който трябваше тогава по спешност да прекрати космическото си излизане и да се прибере в МКС.

Второто космическо излизане на 24 декември ще продължи 6,30 минути и се очаква двамата астронавти да заменят помпа на охладителната система на МКС, така че да не се налага трето излизане в Космоса, което засега е планирано за Коледа, припомня БТА. Дефектиралата помпа е с размерите на хладилник и тежи 353 килограма.

Вчера двамата астронавти Рик Мастракио и Майк Хопкнис разкачиха четирите амониачни тръби на помпата, както и нейните електрически връзки, като успяха да свършат работата си с час и половина по-рано.

Водещи

Най-четени