Програма анимира лицата ни от снимките 04.08 | 10:50

Технологията позволява създаването на гладки филми, в които се вижда как лицата от дигиталните снимки се движат и остаряват

От Георги Георгиев

Специалисти от университета във Вашингтон са създали метод за обработка на хиляди неподредени дигитални снимки на един и същи човек, създавайки анимация, на която се вижда как лицето му променя физиономията си или остарява с годините, пише physorg.com.

С новия инструмент можете да видите как лицето ви остарява с времето или да избирате изображения от даден времеви период и да накарате изражението му да се променя от усмихнато в намръщено, обясняват експертите.

За създаването на новата програма те били вдъхновени от хората, които правели своя снимка всеки ден в продължение на години и след това ги свързвали във филм, на който изпъквали промените на времето.

За да се справят с предизвикателството да вкарат в определени рамки нещо толкова динамично като човешкото лице, което на всичкото отгоре било заснето под различна светлина, учените използвали съвременните дигитални технологии, които извършвали правилния подбор и подредба на кадрите, създавайки непрекъснат гладък филм.

Версия на новия инструмент вече се предлага на широката публика. Миналата година бе добавена нова опция във фотографския сайт на Google Picasa, наречена Face Movie, която предлага подобни възможности за анимиране на лица на базата от поредица от снимки.

Водещи

Най-четени