Проектът за Международния линеен колайдер е готов 24.06 | 22:01

Ускорителят ще измерва параметрите на Хигс бозона с висока точност

От Десислава Маданска

Техническият проект за Международния линеен колайдер (ILC) е готов. Физици от много страни по света завършиха работата над проекта на ускорителя от ново поколение, "наследник” на Големия адронен колайдер (ГАК).

ILC ще продължи да изследва тайните на материята, след като ГАК изчерпи възможностите си.

Новият колайдер ще се състои от два линейни подземни ускорителя, а не от един пръстеновиден като ГАК, с дължина около 30 километра. В него ще се сблъскват потоци електрони и позитрони със сумарна енергия на удара от 500 гигаелектронволта до 1 тераелектронволт.

ILC ще може с висока точност да измерва параметрите на Хигс бозона, по-специално да провери дали той е съставна частица. Учените ще могат директно да измерят масата на най-тежката елементарна частица – на топ кварка, "да напипат" връзката между гравитацията и други фундаментални взаимодействия, информира bTV.

Също така физиците се надяват да открият "нова физика" – явления и частици, които излизат извън рамките на съвременната теория, на Стандартния модел.

Очаква се строителството на ILC да струва 7,8 млрд. долара по цени от януари 2012 година.

Обсъждат се няколко района за изграждането на ускорителя - Китаками и Сефури в Япония, Северен Илинойс в САЩ, околностите на Женева, където е ГАК, а също Дубна в Подмосковието, където се намира най-големият руски център за високи енергии.

Водещи