Пчели ще разминират Балканите 20.05 | 19:03

Изтънченото обоняние позволява на насекомите да запомнят и разпознават миризмата на тротил

От Антония Михайлова

Хърватски учени "тренират" пчели да откриват по миризмата останали невзривени мини на Балканите след края на военните действия в края на миналия век. Това ще помогне да се обезвреди територията на региона, съобщава Daily Telegraph.

Според официалните данни от 1991 г. във войните и конфликтите на Балканите са загинали около 2500 души, натъкнали се на мини. За времето на четиригодишната война около 90 000 мини са били разпръснати из цялата територия на Хърватия.

"На пчелите нищо не им пречи да запомнят как мирише взривът, който след това те може да търсят... Главният ни извод е, че пчелите много точно могат да определят целта и ние сме доволни от резултатите", казва професорът от Загребския университет Никола Кежич.

Според Кежич, който се занимава с "военната подготовка" на пчелите и оглавява отдела на ЕС по разминиране, изтънченото обоняние позволява на тези насекоми не само за запомнят, но и бързо да разпознават миризмата на съдържащ тротил взрив.

Самият процес по подготовка преминава по следния начин: на експериментална площадка учените поставят хранилки, някои от които освен захар съдържат и тротил. Така учените се опиват да предизвикат у пчелите асоциативна връзка между миризмата на взрива и храната.

"Не твърдим, че ще открием всички мини, но минните полета трябва да бъдат проверявани дори след работата на сапьорите. Научно е доказано, че на обезвредените от мини полета може да останат неоткрити снаряди. В този случай пчелите може да помогнат на сапьорите", твърди ученият.

Американските учени също са използвали пчели за разминиране. Но хърватските изследователи първи са "тренирали" пчелите да търсят тротил – най-разпространеното на Балканите взривно вещество. Освен пчелите за обезвреждане на минни полета по цял свят се използват кучета и плъхове, но тези животни често сами стават жертви на мините.

Водещи

Най-четени