Първата машина на времето може би вече е построена 16.03 | 10:20

На теория Големият адронен колайдер може да изпраща частици в миналото и бъдещето

От Георги Георгиев

Ако новата теория на физиците Том Вейлер и Чуй Ман Хо е вярна, то Големият адронен колайдер (ГАК) – най-големият ускорител на елементарни частици в света, може да се превърне в първия уред, способен да накара материята да пътува във времето, пише machineslikeus.com.

Една от основните цели на колайдера е да открие неуловимия бозон на Хигс – частицата, с която теоретиците обясняват защо протоните, неутроните и електроните имат маса. Ако колайдерът успее да произведе тази частица, част от учените предвиждат, че паралелно с нея ще бъде създадена и втора частица, наречена Хигс синглет.

Според теорията на Вейлер и Хо, тази частици би трябвало да имат свойството да прескачат в допълнително, пето измерение, където да се движат напред или назад във времето и да се появяват отново в миналото или бъдещето. Предположението е доста смело, но не нарушава нито един от законите на физиката или границите на експериментите.

"Едно от привлекателните черти на този подход за пътуване във времето е, че избягва всички големи парадокси", обяснява Вейлер. Тъй като пътуването във времето е ограничено единствено до тези специални частици, то няма например да бъде възможно за човека да пътува назад във времето и да убие някой от родителите си преди той самият да се роди.

Доказателството на теорията ще бъде когато физиците, наблюдаващи колайдера, засекат синглетите на Хигс, както и спонтанната поява на техните остатъчни продукти. Теорията на Вейлер и Хо е базирана на прословутата М-теория, наричана още теория на всичко, която обединява четирите основни сили в проиродата и ги обяснява от гледна точка на субатомните частици.

Ако учените успеят да контролират производството на Хигс синглетите, те биха били способни да изпращат послания в миналото или в бъдещето.

Водещи

Най-четени