Първи стъпки към създаването на неорганичен живот 12.09 | 15:08

Учени от Глазгоу работят върху създаването на клетки, които не са базирани върху въглерода

От Георги Георгиев

Учени от университета Глазгоу съобщиха, че са направили първите експериментални стъпки към създаването на живот от неорганични компоненти. Изследванията им притежават потенциала да въведат човечеството в нова ера на "неорганична биология", съобщава physorg.com.

В резултат от експериментите си проф. Лий Кронин и неговият екип демонстрираха нов начин за създаването на неорганични химически клетки или т.нар. iCHELLS.

"Познатият ни живот на Земята се базира върху органичната биология (въглеродни молекули под формата на сложни аминокиселини, нуклеотиди, захари и др.), докато неорганичният свят се приема като безжизнен" обяснява Кронин.

"Това, което се опитваме да направим, е да създадем самосъздаващи се и еволюиращи неорганични клетки, които ще могат в същината си да се нарекат живи. Можете да наречете нашето поле на изследвания "неорганична биология".

Бъдещите неорганични клетки могат да бъдат отделяни една от друга посредством вътрешни мембрани, които контролират преминаването на химикали и енергия през тях. Това означава, че на теория няколко различни химични процеса ще могат да се случат в една и съща клетка – подобно на случващото се в истинските клетки.

Според изследователите, с този метод ще могат да се създадат клетки, които дори могат да съхраняват електрическа енергия. Подобни клетки ще могат да бъдат използвани в медицината под формата на сензори или като миниатюрни съдове за химични реакции.

Според проф. Кронин голямата цел на екипа е създаването на сложни химически клетки, притежаващи свойства на живи организми. "Експериментите ще ни помогнат да разберем как се е зародил животът на Земята и как да използваме тези методи за създаването на технологии, базирани върху еволюцията на материалния свят", казва ученият.

"Ако се окаже успешен, този подход ще ни даде невероятни нови знания за еволюцията и ще ни покаже, че тя може и да не бъде биологичен процес. Така ще докажем, че животът, който не е базиран на въглерода, също е възможен. Това тотално ще промени разбиранията ни за неговата същност", обяснява Кронин.

Водещи

Най-четени