Първият хамбургер „в епруветка“ идва наесен 21.02 | 13:28

Надеждата на учените е скоро да създадат месо, което да е идентично по състав и качество на естественото

От iNews.bg

Първото истинско месо в епруветка, направено от стволовите клетки на крава, ще бъде създадено тази есен. Това каза тази неделя (19 февруари) холандският учен Марк Пост по време на големия научен симпозиум "Следващата земеделска революция", провел се във Ванкувър, Канада.

Целта на Пост е да изобрети ефективен начин за създаване на тъкан от скелетни мускули в лабораторни условия, която точно да имитира химическия състав и вкусовите качества на "естественото" месо. Ако успее, методът може да доведе до край на месната индустрия, зависеща от убийството на животни.

Така за първи път на практика ще се реализира народната поговорка "И вълкът - сит и агнето – цяло".

Съставките на този първи бургер са все още в лабораторна фаза, казва Пост. До есента учените са поели ангажимент да направят няколко хиляди малки по размери тъкани, които впоследствие да обединят в истински хамбуртер.

И до момента учени са създавали мускулни клетки в лабораторни условия. Това първо "изкуствено" месо обаче е далеч от консистенцията и вкуса на месото от животните. Освен това бавното му и трудно създаване го прави много скъпо – килограм от него струва стотици хиляди евро.

Проектът е финансиран с 250 хиляди евро от анонимен частен инвеститор, който, по думите на Пост, е мотивиран от "грижата за околната среда, изхранването на света и има интереси в модерните биотехнологии".

Конвенционалното производство на месни и млечни продукти изисква повече земя, вода, растения и изхвърля повече отпадъци, отколкото всеки друг вид човешка храна, коментираха учените на конференцията във Ванкувър. Очаква се глобалното търсене на месо да скочи със 60 процента през 2050 г., каза по случая американския учен Никола Дженовезе, който е организатор на симпозиума.

Водещи

Най-четени