Пътищата на бъдещето ще филтрират вредните газове и ще намаляват шума 11.03 | 14:38

Немски учени са доказали, че на теория това е напълно възможно

От Александър Бакалов

Новите пътища са по-шумни и замърсени, а в бъдещето повечето магистрали по света ще стават още по-натоварени. Решение на проблема ще бъдат усъвършенствани пътни настилки, които намаляват шума и дори филтрират отделяните от автомобилите вредни вещества, предадoха от Deutsche Presse-Agentur, цитирани от БТА. 

В изследователски институт в Бергиш-Гладбах, Германия, специалистите са се заели с усъвършенстването на т.нар. акустично оптимизирани пътни настилки. 

"Шепнещият" асфалт на бъдещето съдържа неорганични наночастици, които помагат за намаляването на тътена от преминаващи върху него гуми. Високотехнологичната пътна настилка освен това остава чиста по-дълго време от традиционните.

Друг проблем на движението по пътищата освен шума е  замърсяването. Учените работят и по проект, чиято цел е да се  установи дали пътната настилка може да поглъща азотния оксид, отделян от автомобилите. В лабораторни тестове специалистите са  успели да намалят вредните емисии. Следващата им цел ще бъдат да проучат дали това е възможно в реални условия.

Водещи

Най-четени