Разкриха генетичния код на пчелите 12.12 | 11:44

Това ще помогне на учените да си обяснят връзката им с промените в околната среда

От Диана Цветкова

Учени разкриха генетичния код на медоносните пчели, който ги прави така чувствителни към промените в околната среда, съобщи BBC.

Изследователите от Великобритания и Австралия смятат, че пробивът им ще хвърли светлина върху синдрома на разрушената пчелна колония, свързан с мистериозното рязко намаляване на пчелите в световен мащаб, и ще обясни така чувствителната връзка на пчелите с промените в околната среда.

"Медоносните пчели живеят в сложни общества с десетки хиляди индивиди. Повечето от тях са женски пчели-р4аботнички, които са неспособни да се размножават и вместо това посвещават живота си на намиране на храна", коментира Пол Хърд от университета "Кралица Мери" в Лондон.

Той обаче подчертава, че в кошера има и пчела-майка, която живее най-дълго и се размножава. Когато тя снася яйца, работничките могат да определят дали от ларвата ще се развие работничка или пчела-майка. А това се определя от храната на ларвата – полени и нектар за бъдещите работнички и пчелно млечице за бъдещите царици.

"Тази разлика в храненето се поддържа през целия живот на работничките и пчелата майка", посочва ученият.

Според учените промените вероятно се дължат на така наречения хистонов код – процес, свързан с генетични изменения на протеини, наречени хистони. В случая става въпрос за епигенетични изменения, а не за промени в ДНК, пояснява БТА.

Развитието на различни видове пчели от една и съща ДНК на ларва е сред най-ярките примери за епигенетика в действие, поясни Марк Дикман от университета в Шефилд.

Водещи

Най-четени