Ракети ще достигат земна орбита с помощта на лазери 26.01 | 12:11

Революционен проект на НАСА изпраща традиционните космически ракети в музея

От Георги Георгиев

Космическите изстрелвания предизвикват едни същи образи от десетилетия – ярки оранжеви пламъци, експлодиращи под ракетите по време на издигането им в небето. Алтернативна система за задвижване може тотално промени тази визия в бъдеще, пише сайтът Msbcn.

Учени от НАСА работят върху концепцията за "лъчисто топлинно задвижване", предвиждаща използването на лазерни лъчи или микровълни, които да бъдат излъчвани от генератори на земята към ракетата и така да осигурят необходимата енергия за изстрелването.

Излъчените от земята лъчи ще се фокусират върху топлинен конвертор на борда на ракетите. Конверторът ще загрява товар от течен водород, превръщайки го в газ под високо налягане, който ще задвижва апарата посредством реактивна тяга.

При лазерният вариант на системата ще бъдат необходими от 8 до 10 минути за извеждането на ракета в околоземното пространство, докато по-ефективното микровълново лъчение ще позволи това да се случи само за 3 - 4 минути, изчисляват специалистите.

Новата технология ще доведе до създаването на едностепенни ракети за многократна употреба, които ще могат да изведат в орбита пет пъти по-голям товар от днес използваните, което би намалило цената на товарите, изпращани в космоса.

Ракетите ще притежава и някои специфики, като липсата на блестящи повърхности по тях, които да отразяват опасните високоенергийни лъчи. Наземните излъчватели ще трябва да бъдат разположени в пустини области, така че да не застрашават природата. При изстрелване всички летящи обекти и сателити ще трябва да бъдат премахнати от пътя на лъчите.

Сред предимствата на новите с термално задвижване е и увеличената им безопасност. Рискът от експлозия на борда ще бъде минимален поради липсата на опасни горивни вещества. Апаратите ще бъдат по малки и леки, което ще ги направи по-лесни и евтини за изстрелване.

Основен недостатък на новата система са огромните количества енергия, нужна за изстрелването на ракетите. За целта ще са необходими мощности от порядъка на 25 до 200 мегавата в зависимост от използваният метод, което би оскъпило значително проектите. Учените обаче се надяват в бъдеще да бъдат създадени по евтини и здрави лазерни и микровълнови генератори, които да направят метода финансово изгоден.

В близко бъдеще, задвижването с насочена енергия би било могло да се използва за изпращането на микросателити в ниска околоземна орбита или за забавянето на космически апарати, навлизащи в земната атмосфера. Един ден технологията обаче би могла да се използва за изпращането на мисии до Луната, другите планети от Слънчевата система и дори за междузвездни полети, прогнозират експертите.

Водещи

Най-четени