Растително месо – вече факт 09.09 | 11:33

Холандска компания превръща моркови, грах и картофи в говеждо

От Цанка Донкова

Холандска компания с името "Месар вегетарианец" превръща растения в месо, което е много по-привлекателно от "изкуственото кюфте", направено от стволови клетки, съобщи сайтът PhysOrg.

Изкуственото говеждо, представено миналия месец в Лондон, се прави от нишки месо, отгледани от мускулни клетки, взети от жива крава.

Производителят на вегетарианско месо Яп Кортевег използва само растителен материал. Една от основните съставки е соята. За различните видове "месо" обаче компонентите варират.

За "пилешкото" се използва повече соя, "говеждото" се прави от моркови, грах и картофи. Месният вкус се постига с подправки и други хитрини, допълва БТА.

Яп Кортевег предлага продукцията си от три години в Холандия и се радва, че тя се търси все повече. Макар и растителното месо да е по-скъпо от обикновеното, то е на цената на биологичните продукти.

Водещи

Най-четени