Революция на учените: Вече ще може да се избира полът на бебето 03.04 | 14:15

Специалистите са разработили проста и безопасна техника с 80% вероятност за раждане на дете от определен пол. Методът се основава на сортиране на сперматозоидите по тегло, което се извършва по време на етапа на генетично изследване преди ин витро процедура

От iNews.bg

Специалистите са разработили проста и безопасна техника с 80% вероятност за раждане на дете от определен пол. Методът се основава на сортиране на сперматозоидите по тегло, което се извършва по време на етапа на генетично изследване преди ин витро процедура, пише БГНЕС.

Всичко зависи от мъж

Съществуват много "народни рецепти" за това как да повлияем на пола на бъдещото дете: да ядем определени храни, да изберем специален ден за зачеване и т.н.

По принцип всичко това са митове или бабини деветини, които не са подкрепени от науката. Полът на ембриона се определя от сливането на яйцеклетка и сперматозоид.

Жената може да предаде на нероденото дете само Х хромозома, а мъжът може да предаде както Х, така и Y хромозома.

Всъщност тялото на жената не участва в определянето на пола на детето

Дали то ще бъде момче или момиче, зависи само от мъжа.

Момичетата се раждат, когато яйцеклетка с Х хромозома се оплоди от сперматозоид със същата хромозома; момчетата се раждат с Y хромозома.

От всички многобройни сперматозоиди печели един и кой от тях ще бъде по-жизнеспособен - "мъжкият" или "женският", е невъзможно да се предвиди.

При естественото зачеване процесът е случаен и не може да бъде програмиран. Различно е, ако се намеси науката.

Съществуват различни лабораторни методи за селекция на пола на сперматозоидите - чрез гел-филтрация, електрофореза, атомно-силова микроскопия, поточна цитометрия с флуоресцентно маркиране и други.

Всички тези методи имат ограничения. Някои от тях са много трудоемки, други изискват скъпо оборудване и материали, а трети не дават гарантирани резултати.

Освен това не е известно доколко те са безопасни. Всяка физическа намеса може да наруши структурата на ДНК.

Изследователи от Медицинския колеж към университета "Корнел" са предложили проста и ефективна техника за разделяне на сперматозоидите на "мъжки" и "женски", която според тях може да се използва в клиничната практика още утре.

Методът се основава на разликата в теглото. Авторите са установили, че сперматозоидите с Х-хромозома са по-тежки. Затова в течна среда с градиент на плътността "женските" клетки се концентрират в долния слой, а "мъжките" - в горния.

От август 2016 г. до юли 2020 г. учените провеждат експеримент с участието на повече от 1300 американски двойки, които се подлагат на генетично изследване преди ин витро.

От тези, които не са имали особени предпочитания за пола на нероденото дете (а те се оказали мнозинство - около 92%), била сформирана контролна група, в която процедурата по ин витро била стандартна.

Но 105 двойки искали да имат дете от определен пол и за тях предварително беше извършено разделяне на сперматозоидите. В контролната група 45,3 процента от ембрионите се оказали женски, а 54,7 процента - мъжки.

Същевременно сред 59-те двойки, които искали да имат момиче, 79% от ембрионите били женски, а от 46-те двойки, които искали момче, почти 80% постигнали желания резултат.

Авторите отбелязват, че новият метод, въпреки че не гарантира 100-процентов резултат, увеличава вероятността за него. Макар и високо ефективна, новата технология е сравнително евтина и напълно безопасна.

Всички участници в проучването са родили здрави бебета, а до тригодишна възраст не е установено нито едно от тях да има сериозни здравословни проблеми или забавяне в развитието.

Водещи

Най-четени