Регенерират успешно кръвоносни съдове 18.04 | 12:47

Нов метод ще подобри лечението на сърдечносъдови заболявания

От Георги Георгиев

Изследователи от университета в Западно Онтарио разработиха нова стратегия за създаването на високоефективни кръвоносни съдове в увредени тъкани, изпитващи кислороден глад, пише PhysOrg.com.

Новата стратегия разчита т.нар. фибропластен растежен фактор 9 (FGF9), който бива доставян до засегнатото място по същото време, в което тялото се опитва да формира нови кръвоносни съдове в уязвимите или наранени области. В резултат на това успешните опити за регенериране се увеличават значително.

Навремето този вид потенциално лечение е било наречено "терапевтична ангиогенеза". Досега обаче то не е давало нужните резултати при пациенти с исхемична болест на сърцето, тъй като новите кръвоносни съдове, образувани по този метод не издържали достатъчно дълго и не можели да контролират кръвния потока в засегнатите области.

Новият метод, разработен от канадските учени, притежава потенциала да се справи с тези ограничения. При него стратегията е базирана на концентриране върху "поддържащите" клетки от стените на кръвоносните съдове, вместо на останалите клетки от лигавицата на артериалната стена.

Учените открили, че чрез активирането на въпросните поддържащи клетки, новите кръвоносни съдове при мишки издържат повече от година, а не залиняват както досега. Нещо повече, тези регенерирани органи били обвити в клетки на гладката мускулна тъкан, които им давали способността да се отпускат и свиват – процес от критична важност, който осигурява достъпа на достатъчни количество кръв и кислород до уязвимите тъкани.

Тъй като сърдечните пристъпи и инфарктите са водеща причина за смъртността сред канадците (а и по света), това е причината да съществува значителен интерес в последните години за разработване на подобни биологични стратегии за регенерирането на кръвоносните съдове, споделят учените.

Водещи

Най-четени