Робот демонстрира почти грациозна походка 15.11 | 09:27

Въпреки някои несъвършенства, напредъкът в пресъздаването на човешката походка е очевиден

От iNews.bg

Представеният за пръв път през 2009 година японски робот HRP-4C "Miim" най-накрая се научи да ходи почти като човек. Изследователите от японския Национален институт за напреднала индустриална наука и технология (AIST) представиха видео, на което се вижда как създаденият за забавления робот с визията на млада жена ходи доста по-добре от предишните си версии.

Създаването на механизъм, който да имитира съвършено човешките движения никак не е лека задача като се вземе предвид сложната механика, която стои зад наглед простото ходене на два крака. За да се доближат до него, инженерите са се фокусирали върху три ключови момента.

Един от тях е използването на пръсти на краката, които, както при човека, играят важна роля за стабилността и сръчността при ходене. Друг важен момент е постигането на максимално изправена поза, която да имитира човешката. Третият фокус е поставен върху ритмичната походка и плавното пренасяне на тежестта на тялото от единия крак на другия.

HRP-4C ходи и движи ръцете си с помощта на 30 мотора. Други осем му дават контрол върху лицевите изражения.

Няма спор, че HRP-4C "Miim” все още изглежда леко скован и не би заблудил никой, че походката му е напълно реалистична. Въпреки това постижението на инженерите AIST заслужава адмирации, подобно на създадения от Boston Dynamics модел PETMAN, чиито създатели твърдят, че това е първият робот в света, който се движи подобно на истински човек.

Водещи

Най-четени