Роботите вече могат и да усещат 21.06 | 10:25

Създадоха аналози на човешките пръсти, които често се справят по-добре от естествените

От Георги Георгиев

Какво усеща робот, когато докосне дадена повърхност? До момента малко или почти нищо. Но с подходящите сензори, системи за задвижване и софтуер, на роботите може да им бъде дадена способността да усещат – или поне способността да идентифицират различните материали чрез докосване.

Изследователи от Университета в Южна Калифорния публикуваха изследване, което показва, че специално създаден робот може да надмине човека при идентифициране на широк спектър от естествени материали според текстурата на повърхността им.

Разработката ще отвори пътя към създаването на по-съвършени протези за липсващи крайници, роботи за персонална помощ и за тестването на потребителски стоки.

За да работи, роботът бил екипиран с нов тип тактилни сензори, които имитират върховете на човешките пръсти. Системата била снабдена и с нов алгоритъм, който ѝ позволява да взима решения за начина, по който да изследва външния свят, имитирайки човешките стратегии на движение на пръстите.

Способен на други човешки усещания, сензорът може дори да определи топлинните свойства на докосвания обект, както и други негови характеристики.

Самото осезание става с помощта на сензора BioTac, който се състои от мека, гъвкава кожа, разположена върху вещество в течно състояние. Самата кожа дори разполага с пръстови отпечатъци, които значително увеличават нейната чувствителност на вибрации.

Когато пръстът се движи върху повърхността, тя вибрира и тези вибрации се улавят от хидрофон, поставен в подобното на кост ядро на механичния пръст. Пръстите на хората използват подобни вибрации, за да идентифицират текстури, но сензорът BioТac е дори по-чувствителен от тях.

Тестовете показали, че роботът може да идентифицира 95% от представените му текстури на 117 различи материали, които можем да докоснем в ежедневието си. Машината понякога грешала при материали със сходни текстури, но единствено в случаите, когато и хората не можели да отгатнат, какво точно докосват.

Водещи

Най-четени