Росен Плевнелиев: БАН е сила 11.10 | 17:47

Потенциалът ѝ обаче трябва да се използва пълноценно от държавата, коментира президентът

От Георги Георгиев

"БАН има огромен потенциал, който не трябва да бъде подценяван. Академията не е просто една институция, на която ѝ трябват 10 или 20 млн. лева – тя е институция, която трябва да бъде ползвана пълноценно от държавата и от институциите".

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време визитата си в Института по металознание и Института по органична химия в БАН. Там президентът се запозна с най-новите разработки на българските учени в най-различни технологични области.

"Това, което видяхме днес тук, са продукти на световно ниво, които се купуват от Япония, от Съединените щати и от Великобритания. Институтът по металознание има много нови поръчки. Същото се отнася и за технологиите, които са свързани с биоразнообразието и фармацевтичната промишленост", сподели Плевнелиев.

Той добави, че огромният потенциал на БАН може да се реализира по пътя на клъстерите и на пазарните ниши, през които новите продукти и технологии могат да се пласират.

"Вие видяхте днес и първите фирми, които са създадени от професори или от самата Академия и които, както е в случая с "Витанея", вече изнасят продуктите си в Япония. Това е огромен успех за БАН и аз искам да окуража учените и изследователите - те трябва да имат шанса, освен да измислят технологии и продукти, да създават фирми, с които да се опитват и да ги реализират."

В изказването си Плевнелиев бе категоричен, че българската държава трябва да застане зад БАН и да окаже подкрепата по няколко стратегически направления.

"БАН е сила, която обаче има нужда от фокус и целенасочена подкрепа чрез правилни механизми. Технологичните центрове "София Тех" и "Агро Тех" ще бъдат такива механизми, които заедно с европейската солидарност ще дърпат развитието на ИКТ индустрията, както и секторите, свързани със здравето и биотехнологиите", заяви Росен Плевнелиев.

Когато нещата опрат до пари

По време на срещата си с медиите държавният глава припомни, че президентската институция не управлява пари и не може да раздава пари. Тя обаче може и трябва да следва пътя на националните приоритети и способства за създаването на механизми за развитие и успех.

Тук Росен Плевнелиев засегна и въпроса за тригодишната програма за реформи в БАН, действаща по схемата "пари срещу реформи". Според нея Академията ще получи финансиране в размер на 14 млн. лева, след като извърши необходимите реформи.

"Вече разполагаме с първи вариант на програмата. Тук като президент е моята роля да съдействам за получаването на тези 14 млн. лева. Основната работа обаче трябва да се свърши от трите ресорни министерства и БАН", каза държавният глава.

"Позитивното е, че в случая, че тази програма за реформи ще съвпадне точно с националната програма за развитие 2020. Така ще разполагаме интегрирана програма, както и с пълно съвпадане на стратегическите приоритети", допълни той.

Водещи

Най-четени