Руснаците хвърлиха око на леда на Луната 16.10 | 09:25

През 2021 г. апаратът Polar Sample Return може да донесе образци от земния спътник

От Антония Михайлова

Руските апарати могат да доставят образци лунен лед на Земята още през 2021 г. Това разказва директорът на Института за космически изследвания към Руската академия на науките Лев Зельони.

Днес учените са убедени, че на Луната съществува вода във вид на лед или хидратирани минерали. Изследователите са изяснили, че течна вода на нашия спътник не може да има – тя се изпарява под действието на слънчевата светлина и се разсейва в космическото пространство.

Лед обаче може да се е съхранил в кратерите на Луната, където не проникват лъчите на Слънцето. Замръзнала вода може да има и дълбоко в лунния грунт.

През 2009 г. с помощта на индийската сонда "Чандраян 1" учените проведоха наблюдение на повърхността на земния спътник и откриха вода, която се крие в лунната кора в Южното полукълбо.

Кратерите със залежи от лед са не по-малко от 40. А през 2012 г. лунната орбитална сонда на НАСА определи, че ледът е 5-10% от веществото, което образува стените на лунния кратер Шакълтън, тоест 5-10 пъти повече, отколкото смятаха учените по-рано. През август НАСА съобщи, че на повърхността на Луната е открита магмена вода.

Получаването на образец от лунния лед е проблематично, отбелязват специалисти. За тази цел апаратът трябва да бъде снабден със специални устройства, които да осигурят необходимите криогенни условия за образците.

Сега се обсъжда проектът за специален спускаем апарат с работното име Polar Sample Return, но той още не е включен в руската федерална космическа програма до 2025 г., съставена от учените на РАН.

Изследователите отчитат, че лунната вода теоретично може да се използва от астронавтите. Тя може не само да се пие, но и да се раздели на необходимите за функционирането на човешкия организъм кислород и водород. Според най-смелите предположения изучаването й е необходимо за организирането на лунни селища и дори "земеделие".

Но само установяването на на факта за наличието на вода на Луната не е достатъчно. Необходимо е тя да се изследва и от гледна точка влиянието й върху човека. С изучаването на лунните породи може да се заеме и новият руски луноход, който учените смятат да изпратят през 2023 г.

Напомняме, че Русия планира след 2030 г. да създаде обитаема орбитална станция на Луната. Планирани са мисиите "Луна-Глоб" и "Луна-Ресурс", в хода на които ще бъде изпратена възвръщаема лунна сонда, способна да донесе на Земята проби от лунната повърхност.

В Роскосмос смятат, че е много по-лесно да се усвои Луната, ако в строителството се използват лунен грунт и местна вода.

Водещи

Най-четени