Ръкавица помага на незрящи и глухи хора да общуват 15.01 | 21:57

Благодарение на системата TacTic те ще имат достъп до глобалната мрежа

От Георги Георгиев

Ново устройство ще позволи на едни от най-ощетените от съдбата хора – тези, които са едновременно глухи и слепи, спокойно да комуникират онлайн и да сърфират в интернет, пише Phys.org.

Системата, наречена TacTic, е разработена съвместно с частните технологични компании Innovatec и Indra и изследователи от Политехническия университет във Валенсия. В момента тя е на ниво прототип е предназначена най-вече за хората, използващи езика Malossi.

В основата на устройството стои система за стимулация на осезанието (тактилна) на ръката. Тя работи благодарение на специална ръкавица и е базирана на въпросния език Malossi.

В ръкавицата са поставени 26 мини-мотора, разпределени по повърхността на ръката. Всеки един от тях представя по една буква от английската азбука. Към ръкавицата са добавени зарядно и допълнителни безжични модули, които я свързват с различни устройства.

Системата съдържа два вида интерфейси – един за смартфони и един за персонални компютри. И в двата случая TacTic позволява на потребителите да сърфират в интернет, да четат електронни книги или други текстове, да проверяват пощата си, да комуникарат през Messenger и дори да възприемат тактилно музика и изображения.

Водещи

Най-четени