С ядрен двигател към звездите 27.11 | 15:42

Учени работят върху нов ядрен реактор, който може да се превърне в „товарния кон“ на НАСА при далечни мисии

От Георги Георгиев

Екип от американски изследователи, част от които работят в Националната лаборатория "Лос Аламос", демонстрира нова концепция за сигурен ядрен реактор, който може да се използва при бъдещите полети в дълбокия космос.

Учените публикуваха и видео, в което нагледно обясняват принципа на действие на новото устройство и потенциалните му приложения като енергиен източник в най-различни космически апарати.

От десетилетия НАСА използва малки ядрени реактори в космическите си сонди (включително и в марсохода Curiosity), които се захранват от радиоактивният изотоп плутоний 238 – скъп и трудно добиван материал. За разлика от тях, новият ядрен реактор ще бъде захранван от обогатен уран, който е много по-лесен за добиване и обработка.

Топлината, добита от реакциите в активната част на реактора, ще се отвежда от специални топлопроводи и ще се пренася към т.нар. Стирлинг двигатели. Там тя ще се преобразува в електричество, което ще се използва за захранването на електрониката на борда на космическия апарат.

Освен проста и стабилна новата система ще бъде и значително по-ефективна от досега използваните – мощността на мини реактора може да достигне до един киловат, обясняват специалистите.

Водещи

Най-четени