САЩ искат да направят колония на Марс 09.05 | 16:00

Бъз Олдрин - вторият човек, стъпил на Луната през юли 1969 г., прецени, че САЩ трябва да поемат инициативата

От Кремена Бедерева

Бъз Олдрин - вторият човек, стъпил на Луната през юли 1969 г., прецени, че САЩ трябва да поемат инициативата с помощта на частния сектор, за да изпратят хора на Марс и да изградят там постоянна "колония", съобщи AFP.

"САЩ трябва да продължат да бъдат лидер в пилотираните космически мисии и смятам, че можем да разчитаме също на динамизма на частния сектор, за да разработим система, която позволява човек да стъпи на Марс, заяви 83-годишният бивш астронавт в рамките на провеждащата се във Вашингтон конференция, посветена на изследванията на Червената планета.

Вниманието и усилията на НАСА трябва да се концентрират, за да може към 2030-2040 г. да се установи постоянно човешко присъствие на Марс." БТА уточнява още, че Олдрин изложи виждането си за космически кораби, които непрестанно летят между Земята и Марс, възползвайки се от орбиталната скорост на двете планети.

"Не виждам друго нещо, с което администрацията на Обама би могла да покаже на света, че САЩ остават лидер в космическите изследвания, допълни Олдрин.

Сега сме готови да изпратим хора оттатък Луната. Да се започне изграждане на марсиански колонии е технически и финансово възможно дори през този период на бюджетни трудности."

Олдрин поясни, че НАСА може да извлече полза от уменията, придобити със стъпването на човек на Луната, и от изследванията на МКС при бъдеща пилотирана космическа мисия до Марс.

Водещи

Най-четени