Само след 15 години ставаме по-глупави от машините 14.08 | 12:37

Изкуственият интелект ще надмине възможностите на човешкия

От Антония Михайлова

Важната точка в развитието на човечеството е 2029 година. Така смята експертът на Google Рей Курцвейл.

Според 65-годишния футуролог именно през тази година изкуственият интелект ще надмине по развитие човешкия мозък.

От този момент темповете на развитие на цивилизацията ще станат гигантски, това ще доведе до мигновено в исторически мащаб изменение на начина на живот на хората.

След 15 години ще бъде достигната т.нар. точка на сингурлярност, сигурен е Курцвейл.

"Изкуственият интелект ще стане неразличим от човешкия и компютрите ще се научат да изменят интелекта на човека – продължава футурологът, цитиран от Times of India. – Хората ще могат да прочетат всичко в интернет. Всяка страница, всяка книга. Ние ще носим със себе си устройства, които във всеки момент ще могат да се съединят с компютърния интелект."

Става дума не само за нарастване на възможностите на компютрите, но и за демократизация на технологиите, смята експертът. Курцвейл напомня, че компании като Google и Facebook са създадени от няколко деца в общежитията на университетите, които при това използвали стандартни към този момент компютри, а не супермашини.

"Още сега всяко дете в Африка, което има в ръцете си смартфон, има достъпна повече информация, отколкото президента на САЩ преди някакви си 15 години", отбелязва експертът.

Някои примери за напреднали технологии, които напълно променят начина на живот на съвременните хора, може да се видят и сега. Например компютърът на IBM Watson победил човека в тв шоуто Jeopardy!, по пътищата на Тексас има безпилотни автомобили на Google, а с технологията Siri на Apple може да се общува по смартфоните на естествен език.

Говорейки за това, ще бъде ли мощният изкуствен интелект опасен за човека, Курцвейл отбелязва, че повечето технологии ще може да се използват както в полза, така и във вреда на човечеството.

"С помощта на огъня може да се приготви храна или да се изгори село – казва известният футуролог, – но няма никакви съмнения в това, че огънят е донесъл на човека повече ползи, отколкото вреда."

Водещи

Най-четени