Самолетно гориво от парникови газове – вече е възможно 13.10 | 16:45

Virgin Atlantic сключи договор за ползване на такова гориво

От iNews.bg

Популярната авиокомпания Virgin Atlantic съвсем скоро ще може да лети от Лондон до Китай с гориво, което предизвиква отделяне на два пъти по-малко въглероден диоксид, отколкото сегашното гориво, става ясно от съобщение на компанията.

Естествено това постижение е възможно при ползването на биогориво, но Virgin вкарва иновация – сътрудничество с базираната в Нова Зеландия компания LanzaTech. Технологията на LanzaTech изглежда като пълна фантастика – тя предвижда "улавянето" на парниковите газове, отделяни при индустриалното производство на стомана, тяхното "ферментиране" и химическо преобразуване в самолетно гориво. За целта се използват микроби, които се хранят с въглероден моноксид и след това отделят етанол – биогориво, което може да се използва от самолети.

Революционната технология на практика превръща остатъчен парников газ, който иначе би отишъл в атмосферата, в нещо полезно. Според LanzaTech методът за производство на горивото може да се приложи върху 65% от заводите в света, които произвеждат стомана. Това значи 60 млрд. литра самолетно гориво годишно.

Самолетите на Virgin Atlantic ще бъдат зареждани с новото гориво след две-три години. Горивото ще се използва за полети между Шанхай, Делхи и Лондон.

Водещи

Най-четени