Самообучаващи се компютри разпознават котки! 28.06 | 07:44

Създадената от Google X “невронна система“ се състои от 16 хил. процесорни ядра

От Георги Георгиев

Изследователски екип на Google e разработил виртуална "невронна мрежа", която е способна да открие напълно сама (с други думи, да се самообучи) каква форма имат, например, котките на базата на различни техни изображения, взети от YouTube, информира The Verge.

Системата е разработена от екип на Google X – лабораторията за иновации, която стои зад проекти като тези за очила с добавена реалност и за самоуправляващи се коли. Иновацията се състои от клъстер от 1 000 компютъра, вързани в мрежа, разполагащи с общо 16 хил. процесорни ядра.

Изобретателите снабдили творението си с малки картинки с размери от 200 на 200 пиксела, взети от общо 10 млн. произволно избрани видео клипа от YouTube. Оказало се, че системата е достатъчно интелигентна, за да разпознае не само лица, но и концепции с високо ниво на сложност като тела на хора и котки.

Изумителното в случая било, че машината на Google не била научена да разпознава обектите, нито ѝ били дадени данни за разпознаването им преди началото на анализа. Веднъж открил повтарящ се обект, компютърът разработвал карти на изображенията, които впоследствие били използвани за откриване на подобни обекти.

Изследователите нарекли тези карти "неврони" - препратка към теорията, че определени неврони в темпоралния кортекс на мозъка имат специалната задача да разпознават обектните категории като лица или ръце.

При традиционните методи изследователите "научават" компютрите как изглеждат различните обекти, дефинирайки техните форми и след това маркирайки изображения, в които въпросните обекти се съдържат. В случая обаче компютърът успява сам да си изработи концепция за даден обект.

Системата все още не е усъвършенствана, но в резултат на успеха на учените изследователският проект вече е изваден от Google X и ще бъде доразработван от екипите, занимаващи се с търсачката и бизнес услугите на компанията.

От Google се надяват да усъвършенстват алгоритъма до степен, че да може да се използва в търсенето по снимки, разпознаването на човешката реч и превода от и на машинен език.

Водещи

Най-четени