Сателитни жироскопи като лек против... заспиване 03.04 | 10:21

Хай-тек система предупреждават шофьорите на миньорски камиони, преди да се уморят опасно

От Георги Георгиев

Миньорската дейност е опасна навсякъде по света поради ред причини. Един от най-коварните капани обаче е свързан с умората – след дългите смени на работа с тежка техника е много вероятно работникът в мината да допусне фатална грешка.

Статистиката сочи, че 65% от инцидентите в мините се случват точно заради умора. Това се отнася както за работниците в забоите, така и за миньорите, управляващи тежката превозна техника на повърхността.

Едно от решенията на проблема е да може работниците да се предупреждават, когато се установи, че умората им се натрупва в опасни стойности и ги прави податливи на заспиване или неадекватни реакции. От европейската космическа агенция (ESA) са заложили именно на този подход, като използваните за целта средства в случая са високо технологични – сателити и жироскопи, които са проектирани за нуждите на космическите изследвания, пише PopSci.com

Така инженерите създали система, която може да засече миниатюрни промени в движението на гигантските камиони, чиито шофьори често дават изморителни 12-часови дежурства.

Щом засекат малки промени в спирачния път, поднасянето или ускорението на камионите, опитните оператори на системата могат бързо да определят дали даден шофьор вече става сънлив, дори преди той да го е разбрал.

За да работи, системата разчита на сателити за пренос на информацията, тъй като повечето мини се намират в райони със слабо 3G покритие. Данните се събират в база на EstrellaSat, намираща се на стотици километри. В нея експертите на компанията могат да анализират моделите на шофиране на всеки работник и да следят за отклонение от тях, показващи наличие на умора.

Следващата цел на инженерите на EstrellaSat е да създадат екипировка за следене на телесните параметри на миньорите, която ще е подобна на тази на астронавтите. Така умората ще бъде засичана и по параметри като сърдечния ритъм, телесната температура, потенето и др.

Водещи

Най-четени