Светлинен манипулатор „смалява“ обектите 01.06 | 11:21

Илюзията се създава посредством пречупване на светлинните вълни и промяна в дължината им

От Георги Георгиев

Посредством контролиране на начина, по които светлината се пречупва около обектите, китайски учени от университета в Нандзин са създали устройство, което визуално смалява обектите.

Въпреки че оригиналният обект всъщност не се свива, илюзията за смаляването му е достатъчно убедителна за да обърка наблюдателя до степен, че той да не може да установи реалните му размери.

Подобни устройствa, работeщи в микровълновия честотен спектър, може да се използват за объркване ма радарите или други системи за улавяне на електромагнитни вълни. Така системата може да намери потенциални приложения във военната област и да излъже противника относно размерите на даден вражески обект, коментират създателите ѝ.

Устройството е съставено от метаматереиали, използвани широко в прототипите на "невидимите" покривала. Метаматериалите са способни да изкривяват светлинните вълни и да контролират пътя им по желания начин.

В случая учените вложили иновативни материали в осем концентрични кръга, всеки от които е с височина от 12 милиметра. След това те поставили произволен обект като лъжица в центъра на пръстените.

Когато светлинните лъчи минели през кръговете, траекторията им започва да се променя, а дължините на вълните им – да се смаляват. Достигайки до вътрешния кръг, светлинните вълни се декомпресирали. В резултат на тази манипулация външният наблюдател получавал илюзията, че в средата на кръговете е поставен обект със същата форма, но с по-малки размери от реалните.

Манипулирайки дължината на вълните, учените могат да контролират "размерите" на обекта по произволен начин и да го накарат да изчезне, "свивайки" размерите му до нула.

Водещи

Най-четени