Светът на интернет в очилата ни 05.04 | 13:44

Google представи концепция за технология, смесваща виртуално и реално

От Георги Георгиев

В сряда (4 април) Google представи част от проекта си за интернет очила, който ще позволи смесването на виртуалния и реалния свят по максимално удобен и приятен за потребителя начин.

С видеоклипа, публикуван на страницата Project Glass в социалната мрежа Google+, бе потвърден слухът, че лабораториите Х Labs нa технологичния гигант работят над подобна технология, съобщава PhysOrg.com.

"Смятаме, че технологиите трябва да работят за вас – да ви бъдат под ръка, когато се нуждаете от тях и да не ви се пречкат, когато не ви трябват", казват по случая създателите на интернет очилата в свой постинг.

Пуснатите от Google изображения показват хора, носещи очила със стилни сребърни рамки. В рамките са вградени миниатюрни камери, а в стъклата – минидисплеи, които показват по дискретен начин различна информация: посоката на движение по градските улици, прогнозата за времето, комуникационна връзка с приятелите в Google Circles (включително и във видео формат) и др.

Очилата разполагат и с вградени микрофони, с които притежателят им може да задава командите и дори да пише съобщения по гласов път.

За момента очилата са на ниво концепция, която е далеч от пускане на пазара, подчертават от Google. Публикуваното видео имало за цел да провокира дискусия сред потребителите, от която можело да се родят добри идеи за по-нататъшното развитие на технологията.

Водещи

Най-четени