Свръхмощна камера ще търси тъмна енергия (ВИДЕО) 05.09 | 09:56

Тайнствената сила е отговорна за ускореното разширение на Вселената

От Антония Михайлова

Свръхмощната цифрова камера DEC в обсерваторията в Чили започна петгодишна програма наблюдения. С тях учените разчитат да получат точни данни за следите от въздействието на тайнствената тъмна енергия в наблюдаваната Вселена, се казва в съобщение на лабораторията "Енрико Ферми".

Следи от тъмна енергия са открити в края на 90-те години, когато учените установили, че Вселената се разширява с ускорение, докато общата теория на относителността на Айнщайн твърди, че това разширение се забавя под действието на гравитацията.

За да обяснят това явление, учените предположили, че 75% от Вселената се състоят от тъмна енергия, която "работи" като антигравитация. Тъмната енергия не може да се наблюдава директно, но учените се опитват да я "уловят" по косвени признаци.

Проектът Dark Energy Survey, в който освен лабораторията "Ферми" участват Националната оптична обсерватория, редица институти и университети в Бразилия, Великобритания, Испания и Германия, предполага многогодишни наблюдения на галактики и свръхнови звезди за търсене на такива косвени признаци.

За това учените са създали специалната камера DEC (Dark Energy Camera) с резолюция 570 мегапиксела, която е монтирана на 4-метровия телескоп в чилийската обсерватория Серо Тололо. Тази камера е способна да "улови" в един кадър около 100 000 галактики на разстояние до 8 млрд. светлинни години.

С нея учените ще могат да измерят "плътността" на галактични купове на различни разстояния, за да установят "силата", с която тъмната енергия ги "разбутва". Освен това астрономите ще могат да изучат свръхновите от тип Ia, чиито данни ще позволят с висока точност да се измерят разстоянията, а значи и скоростта на разширение на Вселената.

Учените разчитат да открият до 4000 такива свръхнови. Гравитационното линзиране на светлината от далечни галактики също ще помогне да се видят следи от тъмна енергия, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени